Karl Blossfeldt

Karl Blossfeldt

El Karl Blossfeldt va néixer el juny de 1865 i va morir el 9 de desembre de 1932. Ha passat a la història com un dels més importants fotògrafs del segle XX, a causa de les més de sis mil fotografies de plantes que va prendre al llarg de la seva vida. Una proesa per a algú que no era fotògraf.

Les seves fotografies eren per a ell meres fitxes per percebre la forma de les plantes i el seu disseny, per bolcar-les posteriorment en els patrons per a la foneria de ferro en què va començar treballant com a modelador. Amant de la natura, volia preservar aquestes figures i va intentar mil tècniques fins que es va adonar que amb la fotografia podia eternitzar-les i així, les tindria sempre disponibles per dibuixar els seus patrons.

Va realitzar estudis gràfics a l’Escola d’arts aplicades de Berlín on acabaria sent professor.
Veia les seves fotografies com a material d’aprenentatge, no com a obres d’art. Blossfeldt engrandia l’escala de les seves fotografies i les convertia en diapositives, que s’han projectat sobre parets i han servit com a model per a classes de dibuix i per observar detalls de plantes. El 2019 es van convertir en imatge de la marca Loewe.

La seva tècnica era sempre la mateixa: Fons neutre, llum natural difusa i càmera de plaques de 6×9 o 13×18.

El mateix Blossfeldt es considerava més un fanàtic de les plantes que un fotògraf. Amb els seus estudis precisos, va descobrir detalls gràfics i com a botànic nomenava les seves fotografies amb els noms científics de les plantes.

El seu primer llibre, Urformen der Kunst (Les formes originals de l’Art) el va convertir en un mite d’un dia per l’altre.

Algunes cites d’en Karl Blossfeldt:

La planta s’ha de considerar com una estructura autènticament artística i arquitectònica”

“La planta mai cau en un mer funcionalisme àrid; es modela i forma segons la lògica i la idoneïtat, i amb la seva força primordial obliga a tot a assolir la forma artística més elevada”

“Els meus documents botànics haurien de contribuir a restablir el vincle amb la natura. Haurien de tornar a despertar el sentit de la natura, assenyalar la seva riquesa plena de formes i impulsar l’espectador a observar per si mateix el món vegetal que l’envolta “

“La natura ens educa en la bellesa i la interioritat i és una font del plaer més noble”

Fotografies

Per saber més del seu treball, la seva relació amb l’Art Nouveau i el modernisme i la fotografia de plantes:

Taschen ha publicat un llibre de Hans Christian Adam: “Karl Blossfeldt The complete published work” un volum que recopila totes les imatges publicades conegudes de Blossfledt.

Deixa un comentari