Hanami

Al Japó hi ha diversos termes per denominar la tradició de la contemplació de les flors. Hanami, associat generalment al període en què floreixen els cirerers, Umemi, més antic i associat a la contemplació de la flor de la prunera, .... alguns autors relacionen seus orígens amb el Utagaki, ritual sintoista celebrat pels camperols a la primavera i tardor i relacionat amb les collites i el culte a la fertilitat. Altres, parlen de la necessitat de contemplar els signes d'evolució de la naturalesa per preveure el millor moment per iniciar la sembra. La veritat és que la tradició apareix ja en registres del segle VIII.

Tradicionalment, Hanami és vist com una meditació sobre la vida, que igual que les flors és efímera, encara que bella..

No obstant això, la majoria dels que hi participen avui (potser també com ahir) estan més interessats en la diversió, i en el menjar i la beguda que acompanyen la celebració, que no en la naturalesa de la vida humana.

Es tractava, i es tracta, d'una activitat social i festiva arrelada en el sintoisme, la religió original del Japó, una sofisticada forma de animisme que venera els esperits dels elements sagrats de la naturalesa (kamis) i l'especial cosmovisió de l'home i la naturalesa confereix a aquest poble, on el grup és sempre més important que l'individu, aquesta serenitat i aquesta pau interior tantes vegades envejada des occident.

A Occident, tot i que tradició judeocristiana defensa el dret de l'home per explotar la natura indiferent a la seva integritat i cura, amb la convicció que ella té com a destinació única servir els éssers humans, aquesta encara no ha aconseguit extirpar del tot els sentiments atàvics que fan que davant l'angoixa, les

 


presses i l'inseguretat generada per una societat accelerada que escapa totalment del nostre control, ens sentim atrets per la naturalesa, o bé que cercant-hi refugi, percebem un ritme diferent, més d'acord amb nostre metabolisme i que ens confereix poder ..

Rose2 Rose3 Rose4 Tulip1 Tulip2 Iris1 Calla1 Iris2 Calla2 Vine1 Nastur1 Calla3 Calla4 Calla5


Tornar


Inicio | Autor | Portfolio | Archivo | Pedidos | Contactar | Actividades

Copyright © 2001-2017 | Joan Domènech. Todos los derechos reservados.